Digicart Kft.

ITR

Az ITR programról

Az ITR (Interaktív Térképszerkesztő Rendszer) program Magyarországon kifejlesztett szoftver. A programrendszer digitális térképek készítésére és kezelésére alkalmas. Szolgáltatásaival elsősorban arra törekszik, hogy a hazai földmérési térképekkel szemben támasztott műszaki követelményeket elégítse ki. Szerkesztő eljárásai a földmérők felmérési módszereihez igazodnak. Feladata a felmérési adatok teljes feldolgozásának a kiszolgálása.

Magyarországon közel 3500 ITR szoftver van forgalomban. A digitális földmérési alaptérképek jelentős részét ezzel a programmal készítették. A programot egyéni- kis- és középvállalkozások, földhivatalok, közműtervező és közmű üzemeltető cégek, önkormányzatok és oktatási intézmények is használják.

Mérföldkövek az ITR történetében

  1988

  1990

  1993

  1995

  2002

  2007

  2010

  2016

Digitális adatállomány létrehozása

A digitális térkép pontot, vonalat, ívet, feliratot, jelkulcsot és blokkot tartalmazhat. Ezek a grafikus elemek a kézi bevitelen kívül létrehozhatóak koordinátalistából, importálással DXF, ASCII vagy DAT adatcsereformátumból vagy raszter digitalizással is.

A térképi elemek rétegekbe szervezhetők így elkülöníthetők a különböző típusok mind logikailag, mind grafikusan. A rétegek és grafikus elemek is kaphatnak egyedi megjelenítési tulajdonságokat.

Az ITR - térképszerkesztő programként - számos szerkesztő művelettel rendelkezik a térképi elemek elhelyezésére és módosítására. Csoportos szűrő kiválasztással tovább gyorsítható a szerkesztés.

Raszter modul

Használatával a vektoros adatállomány alá raszter képeket lehet betölteni. Így együtt lehet megtekinteni szkennelt térképeket vagy ortofotókat és a vektoros adatállományokat. Ezután a képernyőn való digitalizálással vektoros térképet állíthatunk elő.

Területszámító, osztó modul

A modul segítségével az ITR a területi adatok könnyű és gyors előállítását támogatja. Egy község összes földrészletének teljes területszámítása másodpercek alatt elvégezhető. Lehetőség van továbbá területek megosztására négyzetméter vagy akár aranykorona szerint is. A földhivatalok részére területszámítási listákat és földkönyvet is készíthetünk.

Hossz-keresztszelvényező, földtömeg számító modul

A modul használatával - magassági adatokat tartalmazó térkép esetén - lehetőség van hossz-, és keresztszelvények készítésére, térbeli felület és szintvonal generálásra, valamint földtömegszámításra.

Bővebb információ a programról